A sütőtökkel sokféle formában találkozunk: sütőtök lámpásként, főleg így november elején, sütőtökös pite, krémleves változatban. Sőt, immáron bőrápolási termékek címkéjén is megjelenik: peelingek, pakolások, kézkrémek, tusfürdők összetevőjeként.
Hogyan hat ez a narancssárga húsú zöldség?
Legelőször is hidratál. „A tökmagolaj és a tökmag kivonat bőrtápláló hatású” – mondja Jessica Wu bőrgyógyász, a Feed Your Face című könyv szerzője. "Segíti a barrier réteg regenerálását és fenntartja a bőr nedvességtartalmát. A sütőtököt gyakran használják hámlasztó termékekben, de nem készült még tanulmány arról, hogy mennyire hatékony erre a célra. A legtöbb esetben a tököt erősebb peeling összetevőkkel, például tejsavval vagy szalicilsavval kombinálva alkalmazzák hámlasztásra” – mondja Wu. Természetesen a zöldség fogyasztása is nagyon egészséges. "Nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint béta-karotin formájában” – mondja Jana Kaluer, New York-i táplálkozási szakértő, aki napi 2-3 adagot javasol a sárga vagy narancs színű zöldségekből (köztük a tökből is). „A béta-karotin védi a bőrt az UV károsodás ellen. Emellett C- és E-vitamint is tartalmaz, melyek szinergiában anti-oxidánsként hatnak, és semlegesítik a szabad gyököket, így feszesítenek és megelőzik az idő előtti ráncosodást.” Ráadásul a bőrnek is szép, kellemes színt kölcsönöznek.”
Egy nemrégen közzétett, a Leeds Egyetem Üzleti Kara és a St.Andrews Egyetem által közösen végzett tanulmány eredményei szerint a magas karotin tartalmú növények és zöldségek fogyasztásával megszerzett aranyló bőrtónust sokkal többen találják vonzónak, mint a túlzottan napbarnított bőr színét. Wu szerint: „Ha csak azt az egyet tartjuk szem előtt, hogy mindig egészségesebb a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása a feldolgozott élelmiszerekhez képest, már tettünk valamit bőrünk érdekében.”